כאבים בפטמות
- Yael David
- 30 במרץ 2020
- זמן קריאה 1 דקות
עודכן: 31 במרץ 2020
כאבים בפטמות היא הסיבה העיקרית להפסקת הנקה. לעתים יש קושי באבחון מקור הכאב.
מקורות אפשריים לכאב:
אופן ההנקה
תנוחה או הצמדות, שיגרמו למתח או לחיכוך של אזור הפטמה עלולות לגרום לכאבים, פצעים או סדקים.
מבנה הפטמה ומבנה פה התינוק
צורות פטמה מסוימות יכולות להיות מלוות ברגישות מעבר למצופה
מבנה הפה והגולגולת של התינוק- לשון, חך, א-סימטריה, השפעות המנח ברחם והלידה- במקרים מסוימים נמליץ על שילוב טיפול אוסטאופטי שיכול לשפר תפקוד ולשחרר מתחים ולחצים באזור ראש/צוואר/עמוד שדרה
זיהומים
זיהומים חיידקיים, וירוסים ופטריות- במקרים אלה מומלץ אבחון מסודר ומדויק ומתן טיפול מתאים. זיהום פטרייתי נפוץ יותר בקרב אמהות לאחר לידה בעיקר עם נטיה לפטריה בעבר ולאחר קבלת אנטיביוטיקה בלידה או אחריה- לעיתים נראה שינוי בצבע הפטמה (ורודה ומבריקה), מלווה בתחושת שריפה, דקירות ואפילו כאב מקרין כלפי פנים השד. במקרה כזה חשובים אבחון וטיפול מלאים לאם ולתינוק למנוע חזרת הפטריה.
שלפוחית חלב (BLEB)
נקודה לבנה או צהבהבה בקצה הפטמה המלווה בכאב בזמן הנקה יכולה להעיד על סתימה בקצה של צינורית חלב. במרבית המקרים ניתן ע"י טיפול שמרני לשחרר את האזור הסתום ולמנוע סתימה פנימית. חימום האזור ע"י מגבת לחה וחמה, שימון הפטמה והנקות תכופות יכולים לעזור. השריית הפטמה במים עם שתי כפיות מלח אנגלי יכולה לאפשר שחרור אם עיסוי, חימום והנקות לא הספיקו. במקרה כזה מומלץ לפנות ליעוץ לקבלת הדרכה מסודרת ואופציות טיפול נוספות.
ואזוספזם
במקרים של כאב המלווה בשינוי צבע לפטמה (בעיקר הלבנה לאחר הנקה או שאיבה)- עקב חוסר זרימת דם מספקת לקצה הפטמה (קשור ללחץ על גבי הפטמה או לנטיה של האם)- ניתן לשפר את מצב הכאב ע״י חימום, ויטמינים או טיפול תרופתי מתאים.

Comments